Desatero zmrzlináře.
Upoutání pozornosti
Zmrzlina musí být vytvarována, hladká, našlehané a jemné konzistence
Srozumitelnost
Druh, porce, doplňky apod.
Optimismus prodává
Prodávající by měl být vždy náležitě upraven, pozitivní a s úsměvem
Chuť
Zmrzlina musí být jemná, lehce rozpustná na jazyku a osvěžující.
Hygiena prodeje
Zákazníci vnímají, co je a není hygienické - používejte rukavice, kleště, atd.
Dobrá zkušenost
Každý zákazník, který má dobrou zkušenost, se Vám stálé vrací.
Nedostatky
Pozor na krystalky ledu, trhliny a vzduchové bubliny ve zmrzlině.
Čisté prostředí
Pracovní místo by mělo být čistě, upravené a přehledně organizované.
Poctivost
Zmrzlina musí mít vždy svoji správnou míru, možnost na požádání zkontrolovat váhu.
Poctivá příprava
Dodržování osvědčených postupů přípravy zmrzliny se Vám vyplatí.
Začínáme točit
Legislativní požadavky
Na činnost provoz točené zmrzliny doporučujeme řemeslnou živnost v oboru pekař-cukrář. Lze využít i řemeslnou živnost obor hostinská činnost.
Podmínkou je vyučení v oboru, 6 let potvrzené praxe, nebo garant, který splňuje dříve uvedené podmínky. Více v Živnostenském zákonu, nebo je vhodné se informovat na příslušném Živnostenském úřadě.
Hygienické požadavky
Ohledně hygieny máte povinnost oznamovací, pokud jde o nový provoz. Pokud už provoz existuje a začnete točit zmrzlinu, máte povinnost oznámit rozšíření provozu. Provozovatel za všech okolností, i pokud je řádně zaměstnán, musí vše oznámit i na odbor sociální a zdravotní péče, kde mu budou vyměřeny platby související s jeho podnikáním.
Vybudování provozovny
tekoucí pitná voda – studená, teplá
elektřina – 230 V, 400 V (dle typu stroje)
dřez
umyvadlo
pracovní plocha – není stanovena velikost, většinou stačí pracovní deska jako v menší kuchyňce
prostory omyvatelné vodou – nemusí být kachličky, ale stačí omyvatelná barva, tak aby splňovala požadavek na styk s potravinami
prostor pro skladování zboží – nemusí být velký, stačí oddělený, např. o velikosti 50 x 100 cm
další požadavky – dle vyjádření hygieny v daném místě – odbor Hygiena výživy
malá lednice
větrání (odvod teplého vzduchu)
stánek musí splňovat nařízení EP 852/2004 o hygieně potravin
provozovna musí mít zpracované HACCP, provozní a sanitační řád, revize elektro
Výběr zmrzlinového stroje
S výběrem zmrzlinového stroje Vám rádi pomůžeme, nebojte se obránit na nás skrze email, telefon.
Propagační materiál
Dokážeme Vám zvýraznit a zásadně oživit vaši provozovnu podle vašich představ.